Κατά την τελευταία δεκαετία, το ενδιαφέρον για τα ενεργειακά ζητήματα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Κύπρο, βρίσκεται στην καθημερινή agenda της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Υψηλές προσδοκίες, διαφαινόμενες εξωτερικές συμμαχίες, κομματικές συγκρούσεις, αλλά και υπερβολές χαρακτηρίζουν τον διάλογο για τα θέματα της ενέργειας, με επίκεντρο την δημιουργία του αγωγού EastMed.
Η ιδέα της κατασκευής του αγωγού EastMed ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012, όταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου επισκέφθηκε την Ελλάδα. Σε αυτό το ταξίδι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συζήτησε την κατασκευή αγωγού που θα μετέφερε στην Ευρώπη το φυσικό αέριο, που είχε και που επρόκειτο να ανακαλυφθεί στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Αυτή την περίοδο είχε ανακαλυφθεί το κοίτασμα του Λεβιάθαν που είχε 22 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου, ήτοι 623 δισ. m3 φυσικού αερίου..
Ο ενεργειακός κόμβος ο οποίος προκύπτει είναι αναμφίβολα σημαντικός για την διατήρηση ισορροπίας στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και οικονομική ανέλιξη της βαλκανικής Λεκάνης.
Η Βιο-οικονομική λύση που προκύπτει με την χρήση των πρωτογενών πόρων της περιοχής εντείνει την δημιουργία σύνδεσης μεταξύ των αρμόδιων χωρών. Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ με επανειλημμένες συζητήσεις και δημιουργία συναντήσεων θέτουν το πολυδιάστατο θέμα επί τάπητας με την συνεισφορά κορυφαίων προσωπικοτήτων ανά των κόσμο
Το κορυφαίο οικονομικό συνέδριο του The Economist δίνει χώρο στις συζητήσεις αυτές να ανθήσουν ώστε επιχειρηματικές ιδέες να εκμαιευτούν από τις συνομιλίες και τις προτάσεις κορυφαίων σχολιαστών και καλεσμένων. Με ποικίλους οικονομολόγους και περιβαλλοντολόγων να εκπροσωπούν τον εκάστοτε τομέα δράσεις τους για την εξασφάλιση σταθερότητας του σπουδαίου οικονομικού, περιβαλλοντικού και γεω-πολιτικού εγχειρήματος, στα πλαίσια του The ECONOMIST “Eastmed-London Investment Summit “Cyprus-Greece-Israel: Propelling a partnership for growth”, στις 3 Δεκεμβρίου.